Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Duke kombinuar të bërtiturat, shimpanzetë duket se dinë 400 fjalë

Të Tjera  |  23.05.2022 Ora 11:01   

Shimpanzetë ulërijnë. Ata lehin.  Dhe ndonjëherë, ata bërtasin, pastaj rënkojnë, pastaj lehin dhe më pas bërtasin, të gjitha me radhë.

Dhe sipas një studimi të botuar në revistën Communications Biology, kjo seri shprehjesh mund të ketë kuptimin e vet, pothuajse si një frazë shimpanzeje.

Gjatë vitit 2019 dhe në vitin 2020, Tatiana Bortolato, një studente doktorature nga Instituti Max Planck për Antropologjinë Evolucionare në Gjermani, kaloi agimin deri në muzg duke ndjekur dhe regjistruar 46 shimpanze të rritura në Parkun Kombëtar Taï në Bregun e Fildishtë.  Pasi kapën 900 orë tinguj primatësh, ajo dhe kolegët nga Franca dhe Zvicra u ulën për të ndarë strukturën e atyre thirrjeve.

Biologët e dinin më parë se shimpanzetë i ndërtonin thirrjet e tyre nga një grusht tingujsh të ndryshëm, pothuajse si shkronjat: rënkime, ulërima, lehje dhe britma.  Ata ose mund të nxjerrin një zhurmë të vetme, ose mund të përdorin një varg prej tyre, duke thithur pak nga mes çdo tingulli. Disa bimë përdoren për të komunikuar nëpër xhungël, duke i bërë ato veçanërisht tërheqëse për njerëzit që përpiqen të kuptojnë bisedat e shimpanzeve.

Për të kuptuar nëse primatët po bashkonin fraza të qëllimshme, ekipi i gjuhëtarëve duhej të kuptonte nëse sekuenca të caktuara shfaqeshin më shumë se sa rastësisht.

Siç rezulton, shimpanzetë janë veçanërisht të dashur për disa kombinime tingujsh. Ndonjëherë, ata kombinonin dy "njësi" të veçanta në fraza shumë më të gjata dy të tretat e primatëve u dëgjuan duke bërë britma pesëpjesëshe.  Duke kombinuar shkronjat, shimpanzetë kishin afërsisht 400 thirrje në fjalorin e tyre.

Është e mundur që studimi të ketë humbur “blloqe ndërtimi” edhe më delikate të thirrjeve, sepse shimpanzetë përdorin thirrje që sipërfaqësisht tingëllojnë të ngjashme me njerëzit, por duket se përdoren në një gamë të gjerë situatash.  Për shembull, është e mundur që një zhurmë në përgjigje të një grabitqari të ketë një ton delikate të ndryshëm nga një zhurmë për një takim midis të afërmve.

 Bortolato dhe kolegët e saj gjithashtu nuk e kuptuan se çfarë kuptimi kishin frazat që ata regjistruan.  Është e mundur që renditja e sekuencave të ketë rëndësi, megjithatë, tinguj të caktuar shimpanzesh prireshin ti vinin në fillim të frazave, ndërsa të tjerat vendoseshin gjithmonë në fund.

Hapi tjetër për të kuptuar nëse shimpanzetë kanë atë që ne do ta kuptonim si "gjuhë" do të ishte të kuptonim nëse ata organizojnë frazat në ato që quhen "struktura hierarkike", në mënyrën se si njerëzit i bashkojnë fjalët në fjali dhe klauzolat në fjali.  Siç theksojnë autorët e Biologjisë së Komunikimit, deshifrimi i një thirrjeje të vetme nga një specie tjetër është një proces që kërkon shumë kohë.  Nëse kafshët flasin në klauzola, ne thjesht nuk kemi qenë në gjendje t'i kapim ato.

Komentet

Marketing

 

Tjera në Të Tjera

Marketing