Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Era bëhet burimi më i madh i energjisë elektrike për herë të parë në Turqi

Të Tjera  |  29.11.2021 Ora 22:38   

Energjia e erës u bë burimi më i madh i prodhimit të energjisë elektrike për herë të parë në historinë e Turqisë,  me një përqindje prej 22.6% më 28 nëntor, sipas Korporatës Turke të Transmetimit të Energjisë Elektrike (TEIAŞ). 

 Termocentralet e erës gjeneruan 178,964 megavat-orë (MWh) nga një total prej 791,794 MWh të prodhimit ditor të energjisë elektrike.

 Kapaciteti i instaluar i energjisë së erës në Turqi arriti në 10,585 megavat (MW), duke e bërë atë kapacitetin e dytë më të madh të energjisë së rinovueshme pas hidrocentralit.

 Termocentralet e gazit natyror pasuan me një përqindje prej 22% të prodhimit të energjisë elektrike të dielën, me termocentralet e importuara me qymyr që renditen në vendin e tretë me një përqindje prej 17.8%.

Së fundmi më 11 nëntor, prodhimi i energjisë elektrike nga energjia e erës shënoi një rekord ditor, duke gjeneruar 20.1% të energjisë totale.

Pragu mbi 10,00 MW i energjisë së instaluar të erës, megjithëse një moment historik i madh në shtytjen e energjisë së gjelbër të vendit, ende mbetet prapa hidrocentralit, i cili aktualisht është lider në fuqinë e instaluar të energjisë së pastër të Turqisë.

Turqia ka prioritet sigurinë e furnizimit me energji si një nga shtyllat qendrore të strategjisë së saj energjetike, duke çuar në përpjekjet për të nxitur investimet në sektorin e energjisë së pastër.

Turqia ka parë një diversifikim të konsiderueshëm të përzierjes së saj të energjisë në dekadën e fundit, veçanërisht nëpërmjet rritjes së prodhimit të energjisë elektrike të rinovueshme.

Kapaciteti i erës dhe prodhimi i pajisjeve të erës të Turqisë është rritur deri në atë masë, sa që tani renditet si një nga 10 tregjet më të mëdha globalisht.

 Rritja në këtë sektor tashmë e ka bërë Turqinë të bëhet prodhuesi i pestë më i madh i pajisjeve në Evropë vitin e kaluar.  Dhe kjo rritje ka ndihmuar gjithashtu Turqinë të zgjerojë eksportet e saj në 45 vende në gjashtë kontinente.

 

 Nga 77 prodhuesit e pajisjeve të erës në Turqi, 70% gjenerojnë të ardhurat e tyre nga eksportet e pajisjeve.

Komentet

Marketing

 

Tjera në Të Tjera

Marketing