Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Vdekja mund të jetë e kthyeshme, pasi shkencëtarët rikthejnë në jetë sytë e vdekur

Shëndeti  |  14.05.2022 Ora 13:01   

Sytë e vdekur nga dhuruesit e organeve janë "rikthyer në jetë", në një zbulim që lë të kuptohet se vdekja e trurit mund të jetë e kthyeshme.

 Shkencëtarët në SHBA vërtetuan se qelizat e neuroneve fotosensitive në retinë, mund t'i përgjigjen dritës dhe të komunikojnë me njëra-tjetrën, deri në pesë orë pas vdekjes, duke dërguar sinjale "të ngjashme me ato të regjistruara nga subjektet e gjalla".

 Në mënyrë thelbësore, këto neurone janë pjesë e sistemit nervor qendror (CNS), i cili përfshin trurin dhe palcën kurrizore, duke sjellë mundësinë që qelizat e tjera në SNQ të mund të restaurohen në mënyrë të ngjashme, ndoshta duke sjellë vetëdijen.

 Duke shkruar në revistën Nature, autorët thanë se studimi "ngre pyetjen nëse vdekja e trurit, siç përcaktohet aktualisht, është vërtet e pakthyeshme".

 Autorja kryesore Dr Fatima Abbas, e Qendrës së Syve Moran në Universitetin e Utah, tha: “Ne ishim në gjendje të zgjonim qelizat fotoreceptore në makulën e njeriut, e cila është pjesa e retinës përgjegjëse për shikimin tonë qendror dhe aftësinë tonë për të parë.  detaje të imta dhe ngjyra.

“Në sytë e marrë deri në pesë orë pas vdekjes së një dhuruesi organesh, këto qeliza iu përgjigjën dritës së ndritshme, dritave me ngjyra dhe madje edhe ndezjeve shumë të zbehta të dritës.”

 Në vitin 2019, Universiteti Yale rifilloi trurin e 32 derrave të prerë kokat, të cilët ishin therur katër orë më parë, duke ndezur qarkullimin e gjakut dhe metabolizmin, duke përdorur një koktej kimikatesh.

 Por ekspertët thanë se kërkimi i ri kishte shkuar një hap më tej, duke rivendosur valët b,  lëkundjet e ngadalta dhe ritmike të regjistruara në trurin e gjallë.

 Dr Frans Vinberg, një asistent profesor i oftalmologjisë dhe shkencave vizuale në Universitetin e Utah, tha: “Në rastin e Yale, aktiviteti i bashkërenduar i popullsisë së neuroneve në trurin e derrit nuk mund të ringjallet.

 “Në rastin tonë, ne ishim në gjendje të ringjallnim përgjigjet e popullatës nga qelizat fotoreceptore edhe deri në pesë orë pas vdekjes në retinën qendrore të njeriut, një pjesë e rëndësishme e sistemit tonë nervor qendror.

 “Ne ishim në gjendje t'i bënim qelizat e retinës të flisnin me njëra-tjetrën, siç bëjnë në syrin e gjallë.  Studimet e kaluara kanë rivendosur aktivitetin elektrik shumë të kufizuar në sytë e dhuruesve të organeve, por kjo nuk është arritur kurrë në makulën dhe asnjëherë në masën që kemi demonstruar tani.

 “Retina është pjesë e sistemit tonë nervor qendror, kështu që ne mendojmë se gjëra të ngjashme mund të shihen edhe në pjesët e tjera të trurit.”

Përparimi mund të përshpejtojë terapitë për humbjen e shikimit.

 Në eksperimentet e hershme, ekipi arriti të ringjallë qelizat që ndjejnë dritën, por u përpoq t'i detyronte ato të flisnin me njëri-tjetrin.

 Ata shpejt e kuptuan se mungesa e oksigjenit ishte duke nxitur heshtjen, dhe kështu projektuan një njësi të veçantë transporti që mund të rivendoste oksigjenimin dhe lëndët e tjera ushqyese në sy sapo ato hiqeshin nga një dhurues.

 Mbajtësja përfshin gjithashtu elektroda të cilat mund të lidhen me të dy anët e retinës për të monitoruar sinjalet elektrike, si dhe një sistem stimulimi të dritës.

 Studiuesit shpresojnë gjithashtu se zbulimi do të nënkuptojë që eksperimentet e syve që kryhen aktualisht te primatët, tani mund të kryhen në sytë e donatorëve "të gjallë", duke përshpejtuar terapitë e reja për humbjen e shikimit dhe duke përmirësuar të kuptuarit e sëmundjeve neurodegjenerative.

 "Komuniteti shkencor tani mund të studiojë vizionin e njeriut në mënyra që thjesht nuk janë të mundshme me kafshët laboratorike," tha Dr Vinberg.

“Shpresojmë që kjo të motivojë shoqëritë e dhuruesve të organeve, dhuruesit e organeve dhe bankat e syve, duke i ndihmuar ata të kuptojnë mundësitë e reja emocionuese që ofron ky lloj kërkimi.”-thanë studiuesit. 

 Dr Sam Parnia, drejtor i kujdesit kritik dhe kërkimit të ringjalljes në NYU Grossman School of Medicine, në SHBA, një ekspert në përvojat afër vdekjes, tha: "Ky studim magjepsës tregon qartë se ndryshe nga konventa sociale dhe historike, ku vdekja është  e konsideruar e përhershme dhe e pakthyeshme, nga një këndvështrim biologjik, vdekja mbetet e kthyeshme edhe në periudhën pas vdekjes.

 “Kjo hap mundësi të jashtëzakonshme për trajtime mjekësore për çrregullimet e trurit dhe të syve, duke përfshirë verbërinë.  Për më tepër, studime të tilla si ky në kryqëzimin e jetës dhe vdekjes, do t'i mundësojnë shkencës të eksplorojë se çfarë ndodh me mendjen, trurin dhe ndërgjegjen e njeriut pas vdekjes në një mënyrë neutrale dhe të paanshme.

Komentet

Marketing

 

Tjera në Shëndeti

Marketing