Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

p

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Pragu i ngrohjes globale mund të kaloj prej 1,5 gradë nga tani deri në vitin 2027

Të Tjera  |  19.05.2023 Ora 13:10   
Bota jonë e mbinxehjes ka të ngjarë të thyejë një kufi kyç të temperaturës për herë të parë gjatë viteve të ardhshme, parashikojnë shkencëtarët.

Studiuesit thonë se tani ka një shans 66% që të kalojmë pragun e ngrohjes globale prej 1,5 gradë nga tani deri në vitin 2027.
Shanset po rriten për shkak të emetimeve nga aktivitetet njerëzore dhe një modeli të mundshëm të motit El Niño më vonë këtë vit.

Nëse bota e kalon kufirin, shkencëtarët theksojnë se shkelja, megjithëse shqetësuese, ka të ngjarë të jetë e përkohshme.
Arritja e pragut do të thotë se bota është 1.5C më e ngrohtë se sa ishte gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 19-të, përpara se emetimet e karburanteve fosile nga industrializimi të fillonin me të vërtetë të rriteshin.

Dhe thyerja e kufirit qoftë edhe për vetëm një vit është një shenjë shqetësuese se ngrohja po përshpejtohet dhe nuk po ngadalësohet.

Shifra 1.5 C është bërë një simbol i negociatave globale për ndryshimet klimatike. Vendet ranë dakord të "ndjekin përpjekjet" për të kufizuar rritjen e temperaturës globale në 1.5C sipas marrëveshjes së Parisit të vitit 2015.

Shkuarja mbi 1.5C çdo vit për një ose dy dekada do të shihte ndikime shumë më të mëdha të ngrohjes, të tilla si valë të nxehta më të gjata, stuhi më intensive dhe zjarre.

Por kalimi i nivelit në një nga vitet e ardhshme nuk do të thotë se kufiri i Parisit ishte thyer. Shkencëtarët thonë se ka ende kohë për të kufizuar ngrohjen globale duke ulur ndjeshëm emetimet

Komentet

Marketing

 

Tjera në Të Tjera

Marketing