Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Astronomët kanë bërë një zbulim të shkëlqyeshëm në atë që ishte imazhi i parë me ngjyra të plota nga super teleskopi i ri hapësinor James Webb.

Të Tjera  |  30.09.2022 Ora 23:03   

Astronomët kanë bërë një zbulim të shkëlqyeshëm në atë që ishte imazhi i parë me ngjyra të plota i lëshuar nga super teleskopi i ri hapësinor James Webb.

Fotografia, e paraqitur  në korrik nga presidenti amerikan Joe Biden, tregon një pamje fantastike të thellë të kozmosit, miliarda vjet në të kaluarën. Pikërisht në atë pamje mbresëlënëse studiuesit tani kanë zgjedhur atë që ata besojnë se janë grupimet globulare më të largëta të identifikuara ndonjëherë.

Globularët janë koleksione të dendura yjesh.

Për më tepër, këta yje në përgjithësi janë vërtet mjaft të vjetër dhe relativisht të pacenuar: ata kanë më pak elementë kimikë që njollosin më shumë yje modernë si Dielli ynë.

Galaktika jonë e Rrugës së Qumështit, në të cilën jeton Dielli ynë, ka më shumë se 100 nga këto grupime kompakte të ndotura rreth vetes, por kur dhe si u formuan ato është ende diçka si një enigmë.

Fotografia, e quajtur SMACS 0723, është një shembull i asaj që quhet lente gravitacionale. Ai tregon një grup galaktikash masive në plan të parë që kanë zmadhuar dhe përkulur dritën që vjen nga galaktikat në sfond.

Është një galaktikë veçanërisht e bukur në distancën e largët që ka rënë në sy të astronomëve në Universitetin e Torontos. Ata e kanë quajtur atë "Galaktika e Xixëllonjave" sepse është e rrethuar nga pika të vogla verdhë-kuqe - nga "shkëlqime". Vetëm me fuqinë e jashtëzakonshme të James Webb-it janë të zgjidhshme këto pika. Ju nuk mund t'i shihnit me atë observator tjetër të madh, Hubble, për shembull.

Ekipi i Torontos fillimisht pyeti veten nëse xixat ishin të lidhura edhe me Galaxy Sparler. A ishte e mundur që ata të ishin ulur atje vetëm në vend të tyre, një rrugë të gjatë përpara ose pas Sparkler? Por shpejt u bë e qartë se ato ishin të lidhura sepse vetë Galaxy Sparkler është projektuar tre herë në imazhin SMACS 0723. Vetëm kështu funksionojnë lentet gravitacionale ndonjëherë: ato jo vetëm që mund të zmadhojnë objektet e sfondit, por edhe t'i shtrembërojnë ato dhe të shumëfishojnë pamjen e tyre dhe në secilin nga tre versionet e Galaxy Sparkler, të njëjtat pika janë të pranishme.

Pohimi i ekipit është se shkëndijat janë grupime rruzullore ashtu si globulat që shihen rreth Rrugës sonë të Qumështit sot, përveçse ne po i shohim këto pika shumë, shumë më herët në historinë e Universit. Ne e shohim Sparklerin ashtu siç ishte nëntë miliardë vjet në të kaluarën, ose rreth 4.5 miliardë vjet pas Big Bengut. "Ne po gjejmë se këto grupime globulare janë shumë masive," shpjegoi Dr Lamiya Mowla nga Instituti Dunlap i Torontos për Astronomi dhe Astrofizikë. “Gjithashtu i gjejmë se janë shumë të moshuar. "Ato mund të ishin formuar në një shpërthim në atë që ne e quajmë 'mesditë kozmike', në kulmin e formimit të yjeve rreth 10 miliardë vjet më parë. Por ngjyra e tyre nuk është e duhur. Që diçka të jetë relativisht e re, duhet të jetë më blu. , dhe ajo që ne po gjejmë është se ata janë shumë më të kuq nga sa prisnim të ishin, që do të thotë se ata duhet të jenë më të vjetër, madje edhe në atë kohë shumë të hershme, "tha ajo për BBC News.

Ekipi pretendon se yjet në këto shkëndija globulare të formuara ndoshta vetëm disa qindra milionë vjet pas Big Bengut. Është madje e mundur, thonë astronomët, që xixat përmbajnë disa nga yjet e parë që janë formuar ndonjëherë në Univers. "Ata janë Graali i Shenjtë, apo jo?" tha Dr Mowla. "Të gjithë janë në kërkim të atyre yjeve dhe kur hapëm për herë të parë imazhin SMACS, ne gjithashtu po kërkonim gjërat më të largëta, gjërat më të largëta. Dhe pastaj ne fjalë për fjalë u anashkaluam nga objekti më i shndritshëm dhe me shkëlqim." Programi hulumtues i Torontos, i quajtur Anketa kanadeze NIRISS e paanshme e grupimeve (CANUCS), tani do të ekzaminojë pesë pamje të tjera me lente gravitacionale nga James Webb të ngjashme me imazhin e tij SMACS. "Kjo me të vërtetë do të rrisë numrin e galaktikave që gjejmë me shkëndija rreth tyre," tha doktori postdoktor i Institutit Dunlap, Dr Kartheik Iyer. "Ne duam të dimë se sa të kudogjendura janë këto shkëndija. A kemi gjetur vetëm një galaktikë të veçantë apo kjo është diçka që mund të presim të shohim më shumë kur të kemi një mostër përfaqësuese nga Webb," i tha ai BBC News.

Komentet

Marketing

 

Tjera në Të Tjera

Marketing