Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

Plus n'4

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 16:00 - 18:00

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

IEA: Investimi i energjisë së pastër në vendet e varfëra duhet të rritet shtatë herë

Të Tjera  |  09.06.2021 Ora 13:19   
Një rritje shtatë herë në sasinë e investimeve të energjisë së pastër në vendet e varfëra do të jetë e nevojshme gjatë dekadës tjetër nëse bota do të përmbushë qëllimet e saj klimatike, thotë një raport i ri. Financimi për projektet e energjisë së gjelbër në ekonomitë në zhvillim dhe ato në zhvillim duhet të rritet nga 150 miliardë dollarë në vit në vitin 2020 në 1 trn dollarë deri në vitin 2030 nëse bota do të arrijë emetime zero-zero deri në vitin 2050, sipas analizës.

 "Emetimet neto-zero" është pika në të cilën ekuilibrohet sasia e gazrave serë që njerëzit lëshojnë në atmosferë nga sasia që ata janë në gjendje të heqin. Goditja e zeros neto deri në vitin 2050 do të jetë thelbësore për kufizimin e temperaturave në 1.5C mbi nivelet para-industriale, aspirata e vendosur nga vendet nën Marrëveshjen e Parisit në 2015.
Raporti, nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, thotë se përpjekjet për të trajtuar krizën e klimës në dekadat e ardhshme do të "varen gjithnjë e më shumë" nga vendimet e marra në vendet në zhvillim , të cilat së bashku përbëjnë dy të tretat e popullsisë së botës.
 
Emetimet e CO2 nga energjia në këto vende janë vendosur të rriten me pesë miliardë ton - rreth të njëjtën sasi të emetuar nga SH.B.A. mbi baza vjetore - gjatë dy dekadave të ardhshme nëse nuk ndërmerren veprime urgjente për të ndihmuar tranzicionin në energji të pastër, thotë raporti . "Në shumë ekonomi në zhvillim, emetimet po shkojnë lart ndërsa investimet e energjisë së pastër po lëkunden, duke krijuar një vijë të rrezikshme të prishjeve në përpjekjet globale për të arritur qëllimet e klimës dhe energjisë së qëndrueshme", tha Dr Fatih Birol, drejtori ekzekutiv i IEA. Ai shtoi se qeveritë duhet të bëjnë më shumë për të siguruar që institucionet ndërkombëtare të financave publike të ndihmojnë vendet në zhvillim të largohen nga përdorimi i lëndëve djegëse fosile.
 
Në vitin 2009, vendet me të ardhura të larta premtuan t'u sigurojnë kombeve të varfëra me 100 miliard dollarë (73 miliardë £) në vit deri në vitin 2020 për t'i ndihmuar ata të përballen me krizën e klimës. Por të dhënat e fundit tregojnë se ky objektiv është akoma larg përmbushjes.
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Të Tjera

Marketing