Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Një hundë e re elektronike mund të ndihmojë në nuhatjen e uiskit të falsifikuar

Të Tjera  |  22.05.2022 Ora 11:25   

Konsumatorët me përvojë të uiskit besojnë se mund të shijojnë dhe nuhasin ndryshimin midis pijeve alkoolike në raftet e sipërme dhe përzierjeve të lira, imituese.  Por edhe njohësit më të sofistikuar ende mund të bien pre e mashtrimit, i cili po bëhet një problem në rritje për industrinë e uiskit.

 Studiuesit në Universitetin e Teknologjisë në Sydney (UTS) në Australi shpresojnë të ndryshojnë gjithçka me zhvillimin e një hunde elektronike që mund të identifikojë stile, marka dhe origjinë të ndryshme uiski duke "nuhatur erën" në mostra.

Sipas një artikulli të botuar më 1 prill në revistën IEEE Sensors, pajisja e quajtur NOS.E, ishte në gjendje të identifikonte ndryshimet midis tre uiskive të përzier me malt dhe tre uiskive me një malt të bëra nga Johnnie Walker, Ardbeg, Chivas Regal dhe Macallan, në më pak se katër minuta.  Prototipi ishte 100 për qind i saktë në vendin e prodhimit, 96,15 për qind i saktë në emrin e markës dhe 92,31 për qind i saktë në stilin e gjashtë uiskive që testoi në ekspozitën tregtare CEBIT Australia në 2019.

Shkencëtarët konfirmuan gjetjet e teknologjisë duke përdorur spektrometrinë e masës së kohës së avullimit dhe kromatografinë me gaz dydimensionale, që të dyja janë teste kimike që kërkojnë kohë që duhet të kryhen në një laborator nga një profesionist i trajnuar.  NOS.E, nga ana tjetër, është i shpejtë dhe relativisht i lirë, shkruajnë studiuesit në punim.

Krijuar për të imituar sistemin e nuhatjes njerëzore, NOS.E ka tetë sensorë gazi që mund të "nuhatin" një shishe uiski.  Pajisja vlerëson çdo molekulë erë që zbulon, më pas i dërgon ato të dhëna në një kompjuter, ku një algoritëm i mësimit të makinës që është trajnuar për të njohur karakteristikat e uiskit merr kuptim për gjetjet.

Teknologjitë elektronike të hundës janë përdorur më parë për të ndaluar trafikimin e paligjshëm të kafshëve të egra, për të vlerësuar aromat e impiantit të trajtimit të ujërave të zeza, për të identifikuar qelizat e kancerit dhe së fundmi, për të zbuluar Covid-19, ndër përdorime të tjera.  Duke ecur përpara, NOS.E,  jo vetëm që ka potencialin për të nuhatur uiski mashtrues, por edhe për të zbuluar verëra të falsifikuara, konjakë dhe parfume të shtrenjta, sipas një deklarate të universitetit.  Mund të jetë gjithashtu i dobishëm për zbulimin e sëmundjeve dhe aplikimeve të tjera mjekësore.

Siç shkroi Clay Risen për New York Times në janar, uiski është "ëndrra e një falsifikuesi" për shkak të kërkesës së lartë dhe ofertës së kufizuar.  Gjatë pandemisë së koronavirusit, problemi u përkeqësua edhe më shumë: Ndërsa njerëzit qëndruan në shtëpi për të ndihmuar në parandalimin e përhapjes së virusit, ata filluan të pinin më shumë edhe në shtëpi.

Për të hequr qafe mashtrimet e tyre, falsifikuesit zakonisht rimbushin shishet e pijeve të shtrenjta me pije alkoolike të lira, më pas i vulosin ato dhe ua shesin blerësve që nuk dyshojnë, shpesh për qindra ose mijëra dollarë.  Disa shitës mashtrues thjesht marrin paratë e klientëve dhe nuk e dërgojnë kurrë uiski- ose dërgojnë shishe bosh, siç paralajmëroi Distillery Buffalo Trace në 2021.

 Megjithëse ekzistojnë pak statistika për shtrirjen e problemit në shkallë globale, një studim i vitit 2018 zbuloi se një e treta e uiskive të rrallë skocez ishin të rreme.  Dhe me disa uiski të rrallë që shiten deri në 2 milionë dollarë, një pajisje si NOS.E ka potencialin t'u kursejë konsumatorëve shumë para dhe dhimbje.

 "Për të pasur një vlerësim të shpejtë, të lehtë për t'u përdorur dhe në kohë reale të uiskit për të identifikuar cilësinë dhe për të zbuluar çdo falsifikim apo mashtrim mund të jetë shumë e dobishme, si për shitësit me shumicë ashtu edhe për blerësit," tha Steven Su, një inxhinier biomjekësor dhe një nga Bashkautorët e gazetës.

Komentet

Marketing

 

Tjera në Të Tjera

Marketing