Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Pse femrat bëjnë kërkesë për divorc më shumë se meshkujt

Të Tjera  |  13.05.2022 Ora 13:16   
Vendimi për t'i dhënë fund një martese është shpesh i vështirë dhe çiftet mund të kalojnë muaj, apo edhe vite duke gërmuar në shpirt, para se tëmarrin vendimin.  Por kur bëhet fjalë për fillimin e një ndarjeje, ka një model të qartë se kush e bën thirrjen përfundimtare. Në marrëdhëniet heteroseksuale perëndimore, gratë katalizojnë një pjesë të madhe të divorceve.
 
Në SHBA veçanërisht, ku divorci pa faj është i ligjshëm në të 50 shtetet, disa vlerësime e vendosin shifrën në 70%,  kjo rritet në 90% kur gratë janë të arsimuara në universitet. Në Mbretërinë e Bashkuar, statistikat e ONS treguan se gratë kërkuan 62% të divorceve në Angli dhe Uells në 2019.
 
Tani, në disa vende perëndimore, divorci po bëhet më i lehtë, Britania e Madhe, për shembull, kohët e fundit legalizoi divorcet pa faj, që do të thotë se çiftet tani kanë një rrugë më të shpejtë dhe më të drejtpërdrejtë për t'u ndarë. Ky ndryshim në rregulla mund t'i hapë derën edhe më shumë grave,  të cilat mund të kenë qenë në mëdyshje më pare,  për të paraqitur kërkesë për divorc.
 
Megjithatë, pse gratë zgjedhin në mënyrë disproporcionale të divorcohen në radhë të parë? Për disa, përgjigja qëndron në mënyrën se si partnerët përmbushin  ose jo nevojat e tyre emocionale në martesë. Megjithatë, për të tjerët, gjërat janë më të ndërlikuara  dhe mund të ketë më shumë nuanca në këto statistika sesa duket.
 
Në shumicën e shoqërive, divorci ka qenë një fenomen relativisht i kohëve të fundit.
 
Në Angli, divorci ishte jashtëzakonisht i pazakontë para vitit 1914, me vetëm një divorc në çdo 450 martesa në dekadën e parë të shekullit të 20-të. Tani, më shumë se 100,000 çifte në MB divorcohen çdo vit, dhe në SHBA, rreth gjysma e martesave përfundojnë me divorc.
 
Siç shpjegon Heidi Kar, psikologe dhe eksperte për dhunën në familje në Qendrën e Zhvillimit të Arsimit me qendër në SHBA, nuk është rastësi që rritja e divorcit ka përkuar me çlirimin e grave.
 
“Për shkak se pavarësia ekonomike është një domosdoshmëri përpara se një grua të mund të përpiqet të largohet nga një martesë, qoftë e vetme ose me fëmijë për të mbështetur, është jashtëzakonisht e vështirë për gratë të largohen nga një martesë nëse nuk kanë ndonjë mënyrë për të fituar para vetë,” thotë ajo. “Gjithashtu, për shkak se rolet gjinore bëhen më të ndërlikuara ndërsa gratë fillojnë të fitojnë pavarësi financiare, natyrshëm lindin më shumë konflikte martesore.”
 
Me fjalë të tjera, hyrja e grave në fuqinë punëtore, u mundësoi atyre të largoheshin nga martesat e pakënaqura për herë të pare,  ato nuk ishin më të detyruara financiarisht të mbesin në partneritete abuzive ose marrëdhënie ku nevojat e tyre nuk plotësoheshin, dhe kështu gratë filluan të nisnin divorcet më shumë.

Kjo gjithashtu ndihmon për të shpjeguar pse gratë me arsim të nivelit universitar kanë shumë më shumë gjasa t'i japin fund martesës. “Në kultura dhe gjeografi, gratë që janë ekonomikisht të afta të kujdesen për veten  e cila zakonisht lidhet me nivelet e arsimit të lartë,  kanë më shumë gjasa të nisin divorcing, sesa gratë që nuk janë në gjendje të mbajnë ekonomikisht veten dhe fëmijët e tyre”, shton Kar.
 
Faktorët emocionalë dhe socialë
 
Megjithatë, vetëm rritja e pavarësisë ekonomike nuk shpjegon pse gratë kanë pasur më shumë gjasa të nisin divorcin sesa burrat e tyre. Megjithatë, përqindja e grave që iniciojnë divorcet ka vazhduar të rritet dhe arsyet janë të shumëfishta.
Për shumë gra, pritshmëritë që kanë kur hyjnë në martesë mund të mos përputhen me realitetin. Ekspertët thonë se ata shpesh kanë një pritje më të madhe se si një partner do t'i plotësojë nevojat e tyre emocionale sesa burrat, gjë që mund të çojë në zhgënjim pas dasmës.
 
Gilza Fort-Martinez, një terapiste çiftesh e licencuar me qendër në Florida, në SHBA, e specializuar në zgjidhjen e konflikteve, thotë se për shkak se burrat zakonisht socializohen për të pasur inteligjencë emocionale më të ulët se gratë, kjo mund të bëjë që partneret femra të ndihen të pambështetura dhe të bëjnë pjesën më të madhe të punës emocionale në marrëdhënie.
 
Kjo inteligjencë emocionale do të thotë gjithashtu se gratë janë më të përshtatura me problemet dhe "flamujt e kuq" të marrëdhënieve dhe tendenca e tyre për të qenë komunikuesit dhe empatizuesit kryesorë do të thotë se ato mund të jenë gjithashtu të parat që ngrenë çështje,  ndoshta përfundimisht duke rezultuar në ndarje ose divorc.
 
Gratë gjithashtu priren të përfitojnë më pak përfitime emocionale nga martesa, gjë që mund ta bëjë jetën beqare të duket më tërheqëse. Ndërsa burrat e martuar përjetojnë përfitime të shumta  duke përfshirë të jetuarit më gjatë dhe duke fituar më shumë para,  gratë zakonisht nuk përfitojnë nga marrëdhëniet e tyre në të njëjtën mënyrë. Në vend të kësaj, ato mbajnë peshën kryesore të punës shtëpiake dhe të rritjes së fëmijëve, gjë që mund t'i lërë gratë që punojnë "të mbingarkuar dhe të stresuar", thotë Fort-Martinez.
 
Gratë gjithashtu priren të kenë më shumë miq të ngushtë se burrat, në fakt, në SHBA, 15% e burrave thonë se nuk kanë fare miqësi të ngushta, që do të thotë se ata kanë një sistem më të mirë mbështetjeje si për të diskutuar çdo çështje martesore, ashtu edhe për të lehtësuar kalimi në jetë beqare. Është gjithashtu e mundur që këto miqësi e bëjnë divorcin të duket si një opsion më i besueshëm,  hulumtimi sugjeron se nëse një mik i ngushtë divorcohet, shanset e vetë njerëzve për t'u divorcuar rriten me 75%.
Shtojini këtë faktit që gratë marrin kujdestarinë kryesore të fëmijëve në shumicën dërrmuese të rasteve të divorcit, kështu që gratë mund të ndjejnë se kanë më pak për të humbur kur bëjnë kërkesë për divorc në krahasim me burrat.

Dhe në një farë mënyre, ata kanë të drejtë, dëshmitë tregojnë se mirëqenia e meshkujve tenton të bjerë shumë më dramatike menjëherë pas një divorci.

Por në realitet, ky efekt mund të jetë jetëshkurtër. “Në një periudhë afatshkurtër pas divorcit, mirëqenia e përgjithshme e meshkujve ulet më shumë dhe ata raportojnë nivele më të larta të vetmisë”, thotë Kar. “Por me kalimin e kohës kjo përputhet, dhe gratë vazhdojnë të vuajnë nga efekte më kronike, afatgjata, duke përfshirë humbjen e pronësisë së shtëpisë, reduktimin e mjeteve financiare dhe rritjen e stresit nga jeta si prind i vetëm.”
 
Megjithatë, kjo nuk do të thotë se këto gra kanë më shumë keqardhje. Pavarësisht këtyre anëve negative, vetëm 27% e grave thonë se pendohen për divorcin, krahasuar me 39% të burrave, duke treguar se për shumicën e grave vështirësitë e lidhura me divorcin janë të preferueshme sesa të qëndrojnë në një martesë të palumtur.
 
Natyrisht, kërkesa për divorc nuk është e njëjtë me përfundimin e një martese. Ndërsa hulumtimet tregojnë se gratë në martesat heteroseksuale kanë më shumë gjasa të iniciojnë ndarjen, ka edhe gra që nuk kanë zgjedhur t'i japin fund lidhjes së tyre, por megjithatë duan ose kanë nevojë ta zyrtarizojnë ndarjen.
 
“Gratë priren të jenë më të motivuara se burrat për të zgjidhur statusin e tyre martesor”, thotë Katie Spooner, partnere dhe drejtuese e ligjit familjar në Winckworth Sherwood, Londër. Ajo thotë, bazuar në të dhënat e klientëve të saj, shumica e meshkujve janë të lumtur të mbeten të ndarë, përveç nëse ka një marrëdhënie të re ose një imperativ të veçantë për të rregulluar financat e tyre.
 
Për gratë, megjithatë, nevoja për një divorc mund të jetë shumë më urgjente. "Mbetet një kërkesë që divorci të bëhet për të bërë një kërkesë financiare," thotë Spooner, duke iu referuar procesit ligjërisht të detyrueshëm të renditjes së financave pas një ndarjeje. "Historikisht, gratë kanë pasur një nevojë më të madhe për ta bërë këtë për shkak të pozitës së tyre më të dobët financiare, ose rolit të tyre si kujdestare kryesore."
 
Me fjalë të tjera, gratë e martuara priren të fitojnë shumë më pak se burrat e tyre dhe kanë shumë më shumë gjasa të kenë hequr dorë nga puna ose të reduktojnë orët e tyre për t'u kujdesur për fëmijët  edhe nëse fillimisht do të ishin ato më të ardhurat.
Kjo do të thotë se gratë që janë ndarë nga burrat e tyre pa një marrëveshje divorci, rrezikojnë vështirësi financiare, sepse ato mund të mos kenë të drejtë ligjore për asete martesore ose mbështetje financiare, derisa të arrihet një marrëveshje formale divorci. Deklarimi për divorc mund të jetë zgjedhja e tyre e vetme, për të siguruar pasurinë, edhe nëse ata nuk kanë zgjedhur t'i japin fund marrëdhënies në radhë të parë.
 
Spooner thekson se një pikë kthese e madhe për gratë që nisën divorcin në MB ishte viti 1996, kur të qenit "shtëpiake" u njoh si një kontribut në martesë, që do të thotë se gratë fituan të drejtën për një pjesë më të drejtë të pasurive. Përpara kësaj, bashkëshortit më pak të pasur, zakonisht gruas, veçanërisht nëse ajo do të hiqte dorë nga karriera,  iu dha vetëm mbështetje financiare për nevojat bazë, në vend se si puna e tyre shtëpiake kishte kontribuar në martesë. Kjo marrëveshje tani është e zakonshme në shumë vende të tjera, që do të thotë se më pak gra rrezikojnë varfërinë pas divorcit dhe janë më të motivuara për të nxitur një divorc për një ndarje për të marrë pjesën e tyre të drejtë të aseteve martesore.
 
Sa i përket ligjit të ri në Mbretërinë e Bashkuar, Spooner thotë se ka pasur një nxitim të hershëm për të paraqitur divorce pa faj, duke sugjeruar që shumë njerëz kishin pritur që ligji të ndryshonte. Megjithatë, është shumë herët për të ditur saktësisht se si do të ndryshojnë modelet derisa ligji të jetë në fuqi për një kohë, Vetë Spooner beson se mund të ketë një "rënie të lehtë" të divorceve të nxitura nga femrat, pasi është hera e parë që çiftet mund të bëjnë aplikime të përbashkëta.
 
Çfarëdo që të ndodhë në MB, në fund të fundit divorcet si martesat, priren të jenë komplekse dhe të nuancuara. Në disa raste, kërkesa për divorc është një vendim i mundimshëm i bazuar në vite pakënaqësie. Për të tjerët, regjistrimi është më shumë një veprim praktik, bazuar në nevojën për të arritur një zgjidhje financiare. Megjithatë, ajo që është e qartë është se disa faktorë,  fuqia e përmirësuar e fitimit të grave, nevojat emocionale të mospërputhshme të burrave dhe grave brenda martesës dhe pabarazitë e vazhdueshme në punën shtëpiake,  nënkuptojnë se divorci ka të ngjarë të mbetet thellësisht gjinor./BBC/
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Të Tjera

Marketing